dissabte, 29 de novembre del 2008

NOVA VICTÒRIA DE LA PEF, ARA A LES CLAUSTRALS!

Els dies 18 i 25 de novembre, es van celebrar eleccions claustrals a la nostra facultat. La participació fou superior al 20%, un rècord històric a nivell de tota la UAB. Aquest, doncs, ja és un motiu de celebració.

Però, a més, hem d’assenyalar les peculiars circumstàncies amb les que vam haver d’afrontar aquestes eleccions. Dimarts 18, enmig d’una ocupació d’aules convocada per les assemblees de forma unilateral, de ben segur que molts estudiants van decidir quedar-se a casa, preveient que farien un viatge que molt probablement no serviria per poder fer classe. Això donava un clar avantatge per l’Assemblea...

Totes aquestes circumstàncies van comportar unes eleccions que brillaven per l’absència d’una jornada tranquil·la. No podem avalar la conducta d’unes assemblees que, a més d’imposar la seva voluntat a la majoria dels estudiants en relació a l’ocupació, van intentar de totes les maneres que les eleccions no es produïssin en un clima de democràcia.

Amb tot, la PEF vam aconseguir vèncer, amb una mobilització històrica. Dels quatre claustrals en joc, la PEF en vam treure tres, mentre que l'Assemblea es va quedar amb un. A més, els tres primers claustrals en nombre de vots, també van ser de la Plataforma.

Després d’això, la Plataforma d'Estudiants de la Facultat és més viva que mai. Només ens queda donar les gràcies a tots els estudiants que vau fer possible aquesta victòria. Enmig d’un claustre on la nostra facultat hi té ben poca representació, sabem que no serà fàcil. Però hi anirem a defensar-vos, en podeu estar segurs!

No creiem en la política de cadires buides, i serem on calgui per fer la feina que ens correspon un cop rebuda la vostra confiança. DES DE LA PEF, MOLTES GRÀCIES!

Ah, i recordeu que les nostres reunions són sempre obertes. Així, un cop més us emplacem a participar-hi. Ens trobareu els dimecres a les 12h, a l’aula 1 (com a mínim, així serà si no tenim la facultat ocupada...).

dilluns, 17 de novembre del 2008

COMUNICAT SOBRE L'OCUPACIÓ

Des de la PEF reivindiquem el dret dels estudiants (tots i cadascun d'ells) a decidir lliurement i sense pressions si volen participar de l'ocupació o volen fer classe. Aquest dret creiem que s'ha vist infringit amb una ocupació que s'ha produït sense comptar amb l'opinió dels estudiants.
Algunes classes (amb molta tenacitat) han aguantat gairebé tot el matí des de l'inici de l'ocupació, malgrat la insistència dels assemblearis en no deixar fer classe de manera lliure. Una aula (la que més es podia preveure que resistiria) s'ha trobat amb el llum tallat a primera hora. Posteriorment, els assemblearis han entrat a totes les aules cada hora, per intentar a les bones o a les males que no es fés classe. I ho diem així perquè a algunes classes hi ha entrat gent d'altres facultats a votar si es feia aquesta classe o no. I en d'altres no s'ha ni respectat la voluntat de fer classe de la majoria d'estudiants. La PEF condemnem aquestes actituds, que no ajuden gens als estudiants.
S'ha ocupat una facultat unilateralment, perquè així ho ha decidit una minoria. A més, amb l'excusa de debatre sobre el Pla Bolonya, com si no hi hagués espais per fer-ho a la facultat. Hi ha la sala de graus, la sala de juntes, la sala d'actes, o simplement es poden fer debats a les aules els dimecres a les 12h. quan acaben les classes; per si no fos poc, des de la PEF vam demanar a l'assemblea de fer un debat sobre les properes eleccions on també s'hagués pogut debatre de Bolonya i no ens van ni contestar.
Volem remarcar el suport de la PEF a la creació d'una plataforma contra els problemes que genera Bolonya si això ha de permetre a aquelles persones que volen quedar-se a banda de l'assemblea o de la PEF, lluitar contra aquests costos. En canvi, no veiem que l'assemblea cregui en la necessitat d'aquesta plataforma, i no entenem els motius. Si una nova plataforma que unís a tots és sinònim d'una millor lluita estudiantil, perquè s'hi mostren reacis?
Des de la PEF demanem que s'acabi ja l'ocupació d'aules, demanem respecte als alumnes que hi estan en contra i volen fer classe, i demanem que l'assemblea vagi a defensar als estudiants a les institucions (cosa que fa anys que no fa) i que permeti que els debats es facin als espais habilitats de que gaudeix la nostra facultat.

divendres, 14 de novembre del 2008

CONTRA L'OCUPACIÓ ANTIDEMOCRÀTICA

Des de la PEF reivindiquem el rebuig a l'ocupació a les aules que s'iniciarà el proper dilluns. Aquesta ha estat convocada per les assemblees de la UAB (CAF) i pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC). Els convocants volen ocupar la facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia durant tota la setmana entre el 17 i el 21 de novembre.
Una ocupació que diuen que és contra Bolonya, i per obrir espais de diàleg a la facultat. Res més lluny de la realitat, ja que volen obrir aquests espais de diàleg mitjançant una ocupació antidemocràtica; i la titllem d'antidemocràtica perquè només té el suport de les assemblees, sense tenir en compte el posicionament de la resta d'estudiants de la facultat.
La PEF creiem que tothom té el dret de rebre docència si així ho desitja i ningú pot decidir unilateralment si se'n fa o no. Per tant, defensem aferrissadament la llibertat de cadascú a triar. Els alumnes que vulguin fer classe que en facin, i si no se'n fa, que sigui amb acord previ amb el professor.
Animem, doncs, a que tothom vagi a la facultat el proper dilluns amb voluntat d'escollir i de no ser obligat a res per ningú, i menys per part de quatre gats que representen a una minoria.
A més, no podem obviar que dimarts 18 se celebren eleccions claustrals i que les condicions per votar, en una facultat ocupada, és evident que no seran les més idònies o democràtiques. Aprofitem, doncs, per demanar una lliçó de democràcia i que tothom vagi a votar sense por.

dilluns, 10 de novembre del 2008

VÉS SEGUR, VOTA PEF!

La PEF es presenta a les eleccions del Claustre del 18 de novembre, un dels òrgans institucionals més importants de la UAB, i on els estudiants han de ser-hi ben representats. És per això que presentem un programa que vol satisfer als estudiants i millorar-ne el seu dia a dia. Aquestes seran les nostres reivindicacions si ens feu confiança:

  • Demanarem una millor gestió de la matrícula: un sistema no basat en l’ordre de l’abecedari i que aconsegueixi que tothom estigui matriculat abans de començar les classes.
  • Defensarem aferrissadament el manteniment de la convocatòria de setembre.
  • Impulsarem una millora de la informació des de la UAB sobre el transport públic que comunica amb la nostra universitat.
  • Proposarem un “uabicing” (instal·lat a la Plaça Cívica) per impulsar un transport més ràpid i sostenible a la UAB, així com una adaptació de carrils.
  • Defensarem un millor ús de la calefacció.
  • Reivindicarem que es racionalitzin els recursos de la facultat i de la UAB.
  • Proposarem una millora de les infraestructures i instal·lacions universitàries.
  • Explicarem tot el que es faci al claustre i exigirem transparència.
  • Informarem sobre el que representen òrgans institucionals com la Junta de la Facultat o el Claustre per als estudiants.
  • Demanarem que s’informi molt més als estudiants sobre el que han de ser les pràctiques professionals (molta gent arriba a quart curs sense estar informada).
  • Reivindicarem que el dia de la Festa Major de la UAB i el dia següent (el divendres), siguin dies no lectius. També demanarem la possibilitat que hi hagi festa noctura a la universitat el mateix dia de Festa Major.

I recorda que els dimecres a les 12h. ens pots trobar a l’aula 1 i ser un més de la PEF.

Per la defensa dels estudiants i per defensar-te a tu mateix, el dia 18 de novembre et demanem el vot. Gràcies a tots!

dimarts, 14 d’octubre del 2008

LA PEF HA FET LA FEINA I HA DEFENSAT ALS ESTUDIANTS

La PEF ha treballat des del moment en què va arribar a la Junta per tal que els graus que s’implantaran en un futur fossin el millor possibles. Votar contra els graus no servia absolutament per a res, ja que la llei establerta pel govern espanyol obliga a que a partir del curs 2010-2011 totes les universitats de l’estat ofereixin totes les seves carreres en qualitat de graus i postgraus. Votar contra els nous graus volia dir 2 coses:

1. Que a partir del curs 2010-2011 se’ns imposessin uns graus de forma unilateral des del govern espanyol i sense la més mínima participació dels estudiants.
2. Continuar amb un pla pilot que tots els que som a la facultat hem sofert, i que fins i tot els professors coincideixen a dir que ha estat nefast, tot afirmant que els que l’hem cursat sortirem amb uns coneixements de qualitat mediocre.

Així, doncs, els graus que s’han aprovat no són bons, però milloren la qualitat de l’ensenyament que els estudiants hem rebut durant el pla pilot. La PEF, a més, hem aconseguit que les convocatòries de setembre (amenaçades amb els nous plans d’estudis), es mantinguin. O també hem aconseguit que la graella d’assignatures quedi millorada, tot suprimint assignatures que han rebut força queixes des de l’alumnat i incorporant-ne d’altres de noves que de ben segur poden resultar útils.

Per tots aquests motius, vèiem incoherent posicionar-nos contra els nous graus, però tampoc podíem votar a favor d’uns plans d’estudis que malgrat millorar el pla pilot, provocarà que molts estudiants no puguin compaginar feina i estudis. Per això, i tenint en compte que aquest procés ens ve des de Madrid i Brussel·les (pel era impossible d’aturar) vam decidir votar per l’abstenció. Un cop més, l’Assemblea ha volgut manipular als estudiants intentant fer creure que vam votar a favor dels graus, res més lluny de la realitat.

El cert, però, és que queda molta feina per fer. El nivell de feina, el tipus de pràctiques que realitzem (de vegades de poca utilitat), i moltes altres coses que ompliran l’agenda de la Junta de Facultat, i on la PEF defensarà els interessos dels estudiants de manera democràtica i sense fer política de cadires buides als òrgans institucionals on es prenen les decisions que a tots ens afecten, tal i com sí que havia fet l’Assemblea i que no va servir per defensar mai als estudiants.

Reunió oberta a tots els estudiants


Demà dimecres 15 d'octubre a les 12:00 a l'aula 1, tindrà lloc una assemblea oberta on hi podran participar tots els estudiants de la Facultat de Ciències polítiques i Sociologia. La PEF pretén amb aquesta reunió fer una presentació de la Plataforma als nous estudiants de primer i a tots aquells que no la coneguin.

També tractarem temes referents a possibles accions i activitats a realitzar durant aquest curs, així com, analitzar el procés d'elaboració dels graus aprovats el dimecres 1 d'octubre i què ha de significar això per als alumnes d'ara i els que vindran.

VINE DIMECRES A LES 12:00 AULA 1!

dimecres, 8 d’octubre del 2008

Assemblearis contra la llibertat d'expressió

Des de la PEF volem denunciar l'actitud que alguns nois assemblearis van tenir el dia de la Junta de la Facultat en què s'havien d'aprovar o rebutjar els graus de Polítiques i Sociologia. Més enllà d'insults i empentes que alguns dels nostres van patir només per anar als serveis a mitja junta, sí que volem fer ressò del que va succeir un cop acabada la protesta.
Volem, concretament, denunciar la situació que van patir en Roger Ubach i l'A.M., uns alumnes de la nostra facultat que estaven penjant cartells, als taulells habilitats expressament per això, sobre una festa que s'havia organitzat. Van veure com davant dels seus ulls uns nois de l'Assemblea es dedicaven a arrancar-los els cartells que acabaven de penjar, amb l'argument que en aquests apareixia el patrocini d'una empresa privada que organitzava la festa. I és clar, sembla ser que aquest ja era argument suficient com per arrancar els cartells!!!
La cosa, però, no va acabar aquí. Posteriorment, l'A.M i en Roger van ser víctimes d'amenaces per part d'aquests nois, i va anar de molt poc que els assemblearis no comencessin a fer ús directe de la violència física.
Aquests successos no són esporàdics i per tal de defensar la llibertat d'expressió a la nostra facultat, pensem parlar-ne amb el degà i dur aquest assumpte a la propera Junta de Facultat que se celebri.
La PEF considera inadmissible aquesta mena de conductes de caire totalitari i agraïm que en Roger s'hagi posat en contacte amb nosaltres per denunciar aquests fets.

dimarts, 23 de setembre del 2008

ANÀLISI DEL PLA DE BOLONYA I DELS FUTURS GRAUS A ESPANYA

· Reial Decret (Ministeri d’Educació i Ciència)

Resum dels seus continguts principals:

El primer objectiu d’aquesta nova fase educativa a la universitat és el foment de la mobilitats dels estudiants per Europa, i sobretot per Espanya.
Els nous plans d’estudis seran elaborats per les universitats. Aquestes, doncs, tindran autonomia.
Els nous plans d’estudis han d’enfocar-se a una professionalització dels estudiants, sense oblidar els continguts ni les hores lectives. Els alumnes hauran de dedicar molt més temps a la carrera que fins ara.
A partir del 2010, cap titulació podrà ser ofertada com a llicenciatura o diplomatura. Totes les ensenyances hauran d’estar adaptades a la nova estructura (graus).
Hi haurà tres cicles: Grau, Màster i Doctorat. El Grau tindrà la finalitat de donar una formació general, el Màster una formació especialitzada i orientada al món professional, i el Doctorat donarà una formació avançada en tècniques d’investigació.
Els plans d’estudis tindran 240 crèdits ECTS (crèdits europeus), composats per formació teòrica i pràctica (coneixement bàsic de la branca cursada, matèries obligatòries i optatives, seminaris, pràctiques externes, treballs dirigits, treball de final de grau o d’altres activitats formatives). El Grau acabarà amb la realització d’un treball de final de grau.
La universitat elaborarà els nous plans d’estudis. Després els enviarà al Consell d’Universitats, i aquest els farà arribar a l’ANECA (formada per experts d’àmbits acadèmic i professional del títol corresponent), que evaluarà els plans d’estudis. Posteriorment, els retornarà al Consell d’Universitats, amb una evaluació favorable o desfavorable. Llavors, en funció del dictamen de l’ANECA, el Consell d’Universitats aprovarà un informe favorable o desfavorable i ho farà saber al Ministeri d’Educació i Ciència, a la CC.AA. i a la Universitat pertinent.



Valoracions que diferents rectors, catedràtics i professors fan sobre el procés de Bolonya:


· Carlos Berzosa: rector de la U. Complutense de Madrid

Alguns estudiants expressen la seva preocupació que Bolonya representa una contribució a la privatització i mercantilització de la universitat pública, degrada els títols universitaris i que vol supeditar la universitat a l’interès exclusiu del mercat. A més, la universitat no és una escola de formació professional en la que hagin de predominar les ensenyances basades en les capacitats i habilitats, sinó que també ha de transmetre coneixement, reflexió i pensament, debat i crítica, i ha de ser un lloc per a la investigació i la discussió dels problemes de la nostra societat.
Però Bolonya només és un manifest fundacional, que vol incentivar la mobilitat i la validació de títols a nivell europeu. És una oportunitat per la construcció d’una Europa no només de mercat i de moneda, sinó també de ciutadans.
Els seus detractors, però, assenyalen uns perills que són reals, tot i que més que culpar Bolonya, el problema és la manera com es vol aplicar.
Per exemple, la ANECA inquieta rectors, degans i professors. S’ha tornat a caure en el parany de la burocràcia, tot sol·licitant dades absurdes, algunes d’elles que fins i tot van contra l’autonomia universitària, en comptes de preocupar-se pel que ha de ser l’essència d’un pla d’estudis. Els professors poden discutir amb els estudiants com tirar endavant aquest procés o poden explicar-los el que inevitablement es farà.

Resum de l'article que va escriure al diari EL PAÍS el 09/07/08



· Hèctor López Bofill: professor de dret de la UPF

El principal problema de Bolonya és que es vol aplicar sense recursos, sense diners, quan una aplicació plenament efectiva augmentaria un 40% els recursos a destinar. Els catedràtics no poden dedicar-se a la investigació, i a més, a innovar maneres d’ensenyar, mantenint un nivell de qualitat educatiu alt, corregint pràctiques, o essent monitors dels alumnes. No poden tenir incentius perquè els seus sous seran els mateixos, però amb un nivell de feina molt més elevat. Així, un gruix important de feina recaurà en professors joves, sovint becaris mileuristes, cosa que consolidarà la precarització laboral i la disminució de la qualitat docent (que només es podria mantenir si existís molt bona voluntat entre el professorat, el qual no evitaria de tota manera que dediqués menys temps a la investigació).
A més, la falta de finançament comporta més burocràcia, per tal de buscar nous ingressos.

Resum de l'article que va escriure al diari AVUI el 14/08/08

D

· Imma Tubella: rectora de la Universitat Oberta de Catalunya

El pla de Bolonya té una veritable intenció d’encoratjar la mobilitat europea entre els universitaris, incentivada també per l’equivalència dels crèdits europeus ECTS. A més, Bolonya atorga autonomia a les universitats, llibertat de càtedra, llibertat d’investigació i llibertat de formació.
Ara bé, a l’Estat espanyol s’han pres decisions que l’allunyen d’Europa, com és el fet de fixar els graus en 240 crèdits (4 anys), en comptes de 180 (3 anys), tal i com s’aplicarà a la majoria de països europeus i tal i com es demandava per part de la majoria d’universitats catalanes.
I per altra banda, falta valor per defensar davant les institucions aspectes com el finançament, la governabilitat, l’eficiència i la precarietat laboral dels nostres investigadors, professorat i becaris. I finalment, les autoritats haurien d’abandonar la idea que el cost de Bolonya és zero, perquè no és així. Això tampoc vol dir, però, que el cost de les matrícules hagi de ser més car.

Resum de l'article que va escriure al diari EL PERIÓDICO el 14/05/08

diumenge, 21 de setembre del 2008

Benvinguda de la PEF

Benvingut al bloc de la Plataforma d'estudiants de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia. Segurament la majoria dels qui estigueu llegint aquestes paraules ja coneixeu la PEF; per als que no, us podem dir que som un grup d'estudiants que tenim interès en participar en tot allò que és la facultat, en no ser estricta, única i exclusivament joves que anem a classe. La facultat patia un rovellament en l'àmbit de la participació o acció dels estudiants, agreujat per la capitalització de protagonisme del moviment assembleari que representava uns interessos i una ideologia molt concreta i sectària. En aquesta situació vàrem crear la PEF, una plataforma, les sigles de la qual podien englobar a tothom.

Volem que efectueu les vostres demandes, suggeriments, consultes. La participació dels estudiants fa temps que és escarransida i ha de ser clau a partir d'ara. Perquè, junts, podem fer més, podem defensar els nostres drets com a estudiants amb més integritat i contundència.

Volem una universitat pública i de qualitat, volem que algun dia tots els joves hi puguin accedir independentment del seu estatus social, volem una universitat que s'encarregui de formar persones i no mercaderies. Tot això, sense violència, ni pintades, ni política de cadires buides, és el que nosaltres volem defensar. És hora que els estudiants vagin tots a una, independentment de la seva ideologia o manera de pensar, per defensar un objectiu comú: els interessos dels estudiants i de la nostra universitat com a eina pública i de formació intel·lectual i social.

Comptem amb tots vosaltres!!

Portem des de juliol treballant en la millora dels plans d'estudi que el deganat pensa aprovar. Podríem no haver fet res o intentar bloquejar el procés, però vam considerar que el millor era donar la nostra opinió del que havien estat els plans anteriors, en gran mesura desorganitzats i lamentables i fer propostes per a què com a mínim aquesta deplorable situació no es tornés a repetir.

Sabem que molts de vosaltres haguessiu preferit rebre informació i donar el vostre punt de vista molt abans, però el deganat va voler, per falta de temps, realitzar part important d'aquest procés durant el període estiuenc, la qual cosa ha impedit una participació més activa de l'alumnat.

Malgrat tot, i assumint aquesta realitat, us proposem que doneu la vostra opinió sobre el que més avall us hem exposat, els nous plans d'estudis.

El procés d’elaboració del nou Grau de Ciències Polítiques

Des del juliol i fins al setembre ha tingut lloc el procés d’elaboració del grau de Ciències Polítiques. La comissió que s’encarrega d’elaborar els nous plans d’estudis ja estava en funcionament abans de l’arribada dels alumnes a la Junta de la Facultat i a les respectives comissions. Tot i així, a partir d’aquest moment, els estudiants de la PEF hem participat a les comissions sobre l’elaboració dels plans d’estudis nous. I voldríem explicar als estudiants què ha donat de sí el procés del grau de Polítiques. Volem afirmar que el procés ha estat obert, els estudiants de la Junta hem pogut participar activament i hem fet propostes. És per això que grau de Polítiques que es pretén aprovar a la Junta de la Facultat ha sofert algunes modificacions des del moment de l’arribada de la PEF a la seva comissió i creiem fermament que s’han produït millores significatives.


Primerament, hem d’assenyalar quines modificacions s’han produït per al primer any. Per exemple, l’assignatura d’Història Contemporània s’ha substituït per la de Política i Món Contemporani, de caràcter semestral, i que serà molt similar a l’assignatura existent anteriorment, però molt més centrada en la política, i no tant en economia com havia succeït en alguns casos els darrers anys. A més, serà impartida pel Departament de Ciència Política en detriment del d’Història, per com hem dit poder emfatitzar en la història política.
L’assignatura sobre Dret passarà simplement d’impartir-se al segon any a primer, ja que es considera com una assignatura de caire molt general i l’objectiu del primer curs és precisament impartir unes matèries genèriques per donar entrada a l’alumnat a un món més específic a partir del segon curs. D’altra banda, s’han eliminat les assignatures de Fonaments Matemàtics i Estadístics, així com Pràctiques Instrumentals I i II. Aquestes matèries havien patit crítiques per part dels estudiants i és per això que creiem que és positiva la seva supressió de la carrera. Anglès passarà també a impartir-se a primer any en comptes del segon.


A segon curs s’impartirà Política Espanyola, una assignatura anual que fins ara s’impartia semestralment, la primera part a primer i la segona a tercer. Pensament Polític passarà a ser assignatura anual en comptes de semestral, ja que englobarà la que fins ara era Teoria Política I. Ciències de l’Administració se sotmet simplement a un canvi de nomenclatura per dir-se Administració i Polítiques Públiques. A més, se suprimirà Pràctiques Instrumentals III i Demografia, i es crearà una assignatura anual de Metodologia de l'Anàlisi Polític, que posarà les bases per aprendre a realitzar investigacions.


Ja a tercer, algunes assignatures s’han suprimit, se’n han creat d’altres i s’han traslladat algunes a quart, com a optatives. Potser el canvi més transcendental és l’aparició de Política Comparada II, fins ara com a optativa a quart, i que tracta els EE.UU., Rússia, Amèrica Llatina i Orient (Política Comparada I se centra més en els països de la Unió Europea). Una altra novetat a destacar és el fet que hi haurà 12 crèdits de optatius a cursar a tercer, el qual pot permetre fer les pràctiques aquest mateix curs per a la gent que així ho desitgi (o assignatures optatives).


A quart totes les assignatures seran optatives tret del treball de final de grau, que serà obligatori. Es mantindran els tres itineraris que hi havia fins ara, amb algunes novetats en relació a assignatures. L’alumne, però, tindrà un ventall de matèries a escollir molt més elevat que l’actual. Veiem de rebut, també, posar de relleu que hem aconseguit que s'imparteixi una nova assignatura que consideràvem molt important com és la de Política Catalana, que es cursarà com a obligatòria de menció d'anàlisi polític.


Així, volem reivindicar des de la PEF que aquest nou pla d’estudis és millor que l’existent ara mateix, amb noves assignatures teòriques, la supressió d’algunes de pràctiques que només anaven dirigides a la professionalització dels estudiants tot deixant de banda la importància del contingut teòric d’una carrera com aquesta i també l’eliminació d’algunes matèries que no havien donat el resultat esperat i que havien rebut queixes de l’estudiant.


Tenim diverses assignatures de dret, d’economia, d’història, d’investigació, i evidentment, de Ciència Política, Gestió Pública i Relacions Internacionals. Les assignatures semestrals constaran de 6 crèdits i les anuals de 12. A primer any, el contingut de la carrera serà més genèric, a segon i tercer més específic, i a quart cada alumne podrà triar l’itinerari concret desitjat (per obtenir una menció, caldrà cursar quatre assignatures obligatòries de dita menció i una d’optativa d’aquesta), o bé el general, a més de l’opció de fer Minors.


Les pràctiques a empreses passaran a ser optatives, mentre que l’opció d’anar d’Erasmus o qualsevol altra programa de mobilitat hi continuarà essent com fins ara. També és important posar de relleu que les assignatures de lliure elecció desapareixen (la llei estatal hi obliga) a canvi de més matèries optatives relaciones amb la carrera.


El nou grau apareix amb una reducció de les assignatures que tendeixen exclusivament a professionalitzar als alumnes, en benefici d’un increment del pes d’assignatures teòriques. Aquest fet és molt important, perquè alguns alumnes temien la possibilitat que la nova carrera optés per augmentar la professionalització (el qual podríem anomenar “privatització”) i descuidés els altres objectius que ha de tenir una universitat pública i de qualitat. Doncs cal deixar clar que la PEF hem aconseguit que això no passi, tot el contrari. També gràcies a això, les competències que adquireixin els alumnes al final de la carrera seran molt millors que les actuals.
Evidentment, els alumnes tenen altres queixes i demandes, i donar-hi resposta haurà de ser la feina de la Comissió d’Ordenació Acadèmica. La Comissió de Polítiques només tenia la funció d’elaborar el nou pla d’estudis, no pas la seva metodologia, que serà discutida com ja hem dit a Ordenació Acadèmica. Però en relació a l’elaboració d’aquest nou pla, creiem sincerament que en podem fer una valoració força positiva.


Convidem a que l’alumnat compari el pla d’estudis actual amb el futur i a que comprovi que existeixen unes millores substancials.


El pla d’estudis actual el trobareu, com segur ja sabeu, a l’Agenda de l’Estudiant d’enguany (i a la dels darrers anys), mentre que aquí us deixem el pla d’estudis nou que hauríem de cursar futurament si fos aprovat a la Junta de la Facultat.

Assignatures del nou pla d'estudis de Polítiques

CURS

ASIGNATURA

ECTS

tipo

Ciencia política

12

OB

Sociología

12

OB

Economía política

12

OB

Inglés

12

OB

Fundamentos del Derecho Público

6

OB

Política y mundo contemporáneo

6

OB

Primero total

60

Pensamiento político

12

OB

Política española

12

OB

Relaciones Internacionales

12

OB

Administración y políticas públicas

12

OB

Metodología del análisis político

12

OB

Segundo total

60

Comportamiento Político

6

OB

Sistema Internacional Contemporáneo

6

OB

Gestión Pública

6

OB

Instituciones y Política de la Unión Europea

6

OB

Política Comparada I

6

OB

Política Comparada II

6

OB

Política económica y Economía del Sector Público

6

OB

Técnicas de Investigación

6

OB

Asignaturas optativas

12

OT

Tercero total

60

Trabajo de Final de Grado (TFG)

6

OB

CRÉDITOS OPTATIVOS

54

OT

Cuarto total

60

TOTAL GRADO

240

Assigantures optatives del Grau de Polítiques

ASIGNATURAS OPTATIVAS DE GRADO (1)

Asignatura

Carácter

Créditos ECTS


Partidos

Oblig. de mención – A. Político

6


Teoría política

Oblig. de mención – A. Político

6


Política catalana

Oblig. de mención – A. Político

6


Análisis electoral

Oblig. de mención – A. Político

6


Política comparada III

Opt. De mención – A. Político

6


Comunicación y opinión pública

Opt. De mención – A. Político

6


Grupos de interés y movimientos sociales

Opt. De mención – A. Político

6


Derecho constitucional

Opt. De mención – A. Político

6


Gobierno local

Oblig. de mención – GAPP

6


Análisis de las políticas públicas

Oblig. de mención – GAPP

6


Evaluación de la gestión pública

Oblig. de mención – GAPP

6


Gobierno multinivel

Oblig. de mención – GAPP

6


Políticas comunitarias

Opt. De mención – GAPP

6


Derecho administrativo

Opt. De mención – GAPP

6


Finanzas públicas

Opt. De mención – GAPP

6


Negociación de intervenciones públicas

Opt. De mención – GAPP

6


Teoría de las relaciones internacionales

Oblig. de mención – RRII

6

Política internacional europea

Oblig. de mención – RRII

6

Análisis y resolución de conflictos

Oblig. de mención – RRII

6


Política exterior española

Oblig. de mención – RRII

6


Análisis de políticas exteriores

Opt. De mención – RRII

6


Derecho internacional público

Opt. De mención – RRII

6

Organizaciones internacionales

Opt. De mención – RRII

6

Problemas actuales de las relaciones internacionales

Opt. De mención – RRII

6


Habilidades profesionales

Optativa de grado

6


Demografía

Optativa de grado

6


Técnicas multivariantes de investigación política

Optativa de grado

6


Técnicas cualitativas de investigación política

Optativa de grado

6

Economía y comercio internacional

Optativa de grado

6


Economía española

Optativa de grado

6


Actividades culturales, deportivas, otras UAB

Optativa de grado

6


Prácticas profesionales

Optativa de grado

12


Estancia en otra universidad (“Erasmus” o cualquier otro programa de movilidad)

Optativa de grado

12


(1) Cada estudiante podrá escoger cualquiera de estas asignaturas, sabiendo que, para tener una mención (30 ECTS), tendrá que cursar las cuatro asignaturas de la mención (Análisis político, Gestión y Análisis de las Políticas Públicas, Relaciones Internacionales) y una de las cuatro optativas de la mención.