Des del juliol i fins al setembre ha tingut lloc el procés d’elaboració del grau de Ciències Polítiques. La comissió que s’encarrega d’elaborar els nous plans d’estudis ja estava en funcionament abans de l’arribada dels alumnes a la Junta de la Facultat i a les respectives comissions. Tot i així, a partir d’aquest moment, els estudiants de la PEF hem participat a les comissions sobre l’elaboració dels plans d’estudis nous. I voldríem explicar als estudiants què ha donat de sí el procés del grau de Polítiques. Volem afirmar que el procés ha estat obert, els estudiants de la Junta hem pogut participar activament i hem fet propostes. És per això que grau de Polítiques que es pretén aprovar a la Junta de la Facultat ha sofert algunes modificacions des del moment de l’arribada de la PEF a la seva comissió i creiem fermament que s’han produït millores significatives.
Primerament, hem d’assenyalar quines modificacions s’han produït per al primer any. Per exemple, l’assignatura d’Història Contemporània s’ha substituït per la de Política i Món Contemporani, de caràcter semestral, i que serà molt similar a l’assignatura existent anteriorment, però molt més centrada en la política, i no tant en economia com havia succeït en alguns casos els darrers anys. A més, serà impartida pel Departament de Ciència Política en detriment del d’Història, per com hem dit poder emfatitzar en la història política.
L’assignatura sobre Dret passarà simplement d’impartir-se al segon any a primer, ja que es considera com una assignatura de caire molt general i l’objectiu del primer curs és precisament impartir unes matèries genèriques per donar entrada a l’alumnat a un món més específic a partir del segon curs. D’altra banda, s’han eliminat les assignatures de Fonaments Matemàtics i Estadístics, així com Pràctiques Instrumentals I i II. Aquestes matèries havien patit crítiques per part dels estudiants i és per això que creiem que és positiva la seva supressió de la carrera. Anglès passarà també a impartir-se a primer any en comptes del segon.
A segon curs s’impartirà Política Espanyola, una assignatura anual que fins ara s’impartia semestralment, la primera part a primer i la segona a tercer. Pensament Polític passarà a ser assignatura anual en comptes de semestral, ja que englobarà la que fins ara era Teoria Política I. Ciències de l’Administració se sotmet simplement a un canvi de nomenclatura per dir-se Administració i Polítiques Públiques. A més, se suprimirà Pràctiques Instrumentals III i Demografia, i es crearà una assignatura anual de Metodologia de l'Anàlisi Polític, que posarà les bases per aprendre a realitzar investigacions.
Ja a tercer, algunes assignatures s’han suprimit, se’n han creat d’altres i s’han traslladat algunes a quart, com a optatives. Potser el canvi més transcendental és l’aparició de Política Comparada II, fins ara com a optativa a quart, i que tracta els EE.UU., Rússia, Amèrica Llatina i Orient (Política Comparada I se centra més en els països de la Unió Europea). Una altra novetat a destacar és el fet que hi haurà 12 crèdits de optatius a cursar a tercer, el qual pot permetre fer les pràctiques aquest mateix curs per a la gent que així ho desitgi (o assignatures optatives).
A quart totes les assignatures seran optatives tret del treball de final de grau, que serà obligatori. Es mantindran els tres itineraris que hi havia fins ara, amb algunes novetats en relació a assignatures. L’alumne, però, tindrà un ventall de matèries a escollir molt més elevat que l’actual. Veiem de rebut, també, posar de relleu que hem aconseguit que s'imparteixi una nova assignatura que consideràvem molt important com és la de Política Catalana, que es cursarà com a obligatòria de menció d'anàlisi polític.
Així, volem reivindicar des de la PEF que aquest nou pla d’estudis és millor que l’existent ara mateix, amb noves assignatures teòriques, la supressió d’algunes de pràctiques que només anaven dirigides a la professionalització dels estudiants tot deixant de banda la importància del contingut teòric d’una carrera com aquesta i també l’eliminació d’algunes matèries que no havien donat el resultat esperat i que havien rebut queixes de l’estudiant.
Tenim diverses assignatures de dret, d’economia, d’història, d’investigació, i evidentment, de Ciència Política, Gestió Pública i Relacions Internacionals. Les assignatures semestrals constaran de 6 crèdits i les anuals de 12. A primer any, el contingut de la carrera serà més genèric, a segon i tercer més específic, i a quart cada alumne podrà triar l’itinerari concret desitjat (per obtenir una menció, caldrà cursar quatre assignatures obligatòries de dita menció i una d’optativa d’aquesta), o bé el general, a més de l’opció de fer Minors.
Les pràctiques a empreses passaran a ser optatives, mentre que l’opció d’anar d’Erasmus o qualsevol altra programa de mobilitat hi continuarà essent com fins ara. També és important posar de relleu que les assignatures de lliure elecció desapareixen (la llei estatal hi obliga) a canvi de més matèries optatives relaciones amb la carrera.
El nou grau apareix amb una reducció de les assignatures que tendeixen exclusivament a professionalitzar als alumnes, en benefici d’un increment del pes d’assignatures teòriques. Aquest fet és molt important, perquè alguns alumnes temien la possibilitat que la nova carrera optés per augmentar la professionalització (el qual podríem anomenar “privatització”) i descuidés els altres objectius que ha de tenir una universitat pública i de qualitat. Doncs cal deixar clar que la PEF hem aconseguit que això no passi, tot el contrari. També gràcies a això, les competències que adquireixin els alumnes al final de la carrera seran molt millors que les actuals.
Evidentment, els alumnes tenen altres queixes i demandes, i donar-hi resposta haurà de ser la feina de la Comissió d’Ordenació Acadèmica. La Comissió de Polítiques només tenia la funció d’elaborar el nou pla d’estudis, no pas la seva metodologia, que serà discutida com ja hem dit a Ordenació Acadèmica. Però en relació a l’elaboració d’aquest nou pla, creiem sincerament que en podem fer una valoració força positiva.
Convidem a que l’alumnat compari el pla d’estudis actual amb el futur i a que comprovi que existeixen unes millores substancials.
El pla d’estudis actual el trobareu, com segur ja sabeu, a l’Agenda de l’Estudiant d’enguany (i a la dels darrers anys), mentre que aquí us deixem el pla d’estudis nou que hauríem de cursar futurament si fos aprovat a la Junta de la Facultat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada