A partir de la constitució de la nova junta, els membres de la plataforma d’estudiants es van afegir a la comissió que s’encarregava de l’elaboració del nou grau de Sociologia amb consultes permanents amb el professorat docent. A part de la participació dels estudiants, la comissió per a l’elaboració del grau ha comptat amb la participació dels diversos departaments que imparteixen docència a la facultat, amb òrgans com el Col·legi Oficial de Llicenciats i Doctors en Ciències Polítiques i Sociologia, l’Associació Catalana de Sociologia i convidats Focus Group UAB sobre serveis educatius i formatius. Cal dir que quan els estudiants es van incorporar a aquesta comissió el grau de sociologia ja estava prou avançat en la seva elaboració.
També s’han vist modificades les mencions en el nou grau, les quals passen a ser reconegudes oficialment en el títol. Malauradament, aquestes especialitzacions han estat reduïdes a dues mencions tot i el posicionament dels i les estudiants de la plataforma en mantenir una oferta de mencions que garantissin la qualitat d’ensenyament de la UAB. Aquestes mencions passen a ser la de Cultura, àmpliament demandada pels estudiants de Sociologia i amb escasses modificacions reorganitzatives, i la de Polítiques Laborals i Socials, resultat de la fusió entre les mencions de Polítiques Socials i Treball i Organització. De forma consensuada s’ha optat per la unió d’aquestes dues mencions degut al paral·lelisme de molts dels continguts d’ambdues mencions i a la seva falta de demanda per part dels i les estudiants, cosa que generava una incapacitat per impartir moltes de les assignatures en ambdues mencions.
Per al reconeixement de cadascuna de les especialitzacions s’hauran de cursar 30 crèdits a cada itinerari. Clar està que l’alumnat també podrà continuar cursant itinerari lliure entre ambdues mencions.
Un altre dels canvis més significatius és l‘incorporació del treball fi de grau. En aquesta assignatura l’alumnat haurà d’elaborar una recerca acadèmica i defensar-la davant d’un tribunal. L’article en qüestió haurà de constar aproximadament de 20-25 pàgines i estarà orientat per un professor docent. A més, la matriculació d’aquesta assignatura haurà de ser en l’últim any de carrera i el treball elaborat haurà d’estar relacionat amb alguna matèria tractada al llarg de la carrera. Cal dir que aquest punt ha estat poc negociat perquè era una condició sine quan non en l’elaboració del grau.
Per tant, a partir d’ara les carreres de sociologia i polítiques deixaran de compartir el primer any a primer i moltes de les assignatures de la carrera de sociologia han vist canviada la seva nomenclatura respecte al pla anterior i redistribuïda la matèria pertinent (cosa que suposa una millora en la seva estructuració), com per exemple l’Anglès, que passa a ser una matèria de primer any en comptes de cursar-la al segon curs. Per últim cal dir que la obligatorietat de cursar assignatures de lliure elecció ha estat eliminada, ja que tenia un pes de 36 crèdits en el pla docent anterior i provocava una prolongació dels estudis. A més, les pràctiques externes de quart any passen a ser optatives, això vol dir que aquell alumne que decideixi no cursar el pràcticum podrà cursar un parell d’assignatures teòriques optatives.
Quina feina ens queda per fer?
Tot i l’acceptació de moltes de les nostres propostes com a estudiants, el nou grau de Sociologia no garanteix que es mantingui la convocatòria de Setembre, ja que aquesta decisió depèn directament del deganat. Com a col·lectiu d’estudiants exigirem un quòrum entre professors i alumnes per a que es mantingui la repesca de Setembre, ja que moltes convocatòries es poden contraposar i obligar a l’alumne a repetir. Per tant, forma part del dret dels estudiants organitzar-se les convocatòries perquè aquestes continuen tenint un pes rellevant dins de l’assignatura.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada